Turun yliopiston nettisivuilla koreili tänä aamuna mielenkiintoinen uutinen. Helsingin yliopistossa aiotaan tarkastaa uudelleen vuonna 1937 hylätty väitöskirja. Kyseessä on Israel-Jakob Schurin 1937 tapahtunut väitöskirjan hylkääminen Helsingin yliopistossa. Todennäköisimmin väitöskirjan hylkäämiseen johti ajan natsimyönteinen ilmapiiri sekä väitöskirjan tarkastajien suorat suhteet Saksan natsikuvioihin, Schur oli nimittäin juutalainen. Samana vuonna myös Moses Hirschowitsch-niminen tutkija joutui samaisessa yliopistossa juutalaisen syntyperänsä takia syrjityksi.

On hienoa, että vielä löytyy ihmisiä, joilla on niin paljon oikeudentajua, että he haluavat oikaista vuosikymmenien takaisia vääryyksiä. On mielenkiintoista, miten Suomen natsisympatiat on oikeasti nostettu vasta nyt 2000-luvulla näkyvämmin päivänvaloon. Yleensähän noista asioista on haluttu aina vaieta viimeiseen asti sekä sievistelty ja kaunisteltu Suomen suhteita Saksaan 1930-luvulla.

Taustalla tässäkin syrjinnässä oli suorat natsimyönteiset ideologiat, joita ajamaan oli perustettu IKL:n loppumisen varalle vielä IKL:ääkin radikaalimpi puolue, Suomen Valtakunnanliitto. Puolue sai jopa paikan eduskunnassa ministerinsalkkuja myöden, ja sen jäseniä löytyi suoraan eri aloilta suomalaisen yhteiskunnan huipulta. Kun katselee Wikipediasta Suomen Valtakunnanliitolle asetettuja tavoitteita, joihin sisältyy mm. vallan kaappaus natsi-Saksan voittaessa maailmansodan, voi vain ihmetellä miten sen jäseniä ei koskaan rangaistu samalla tavoin isänmaan vastaisuudesta kuin esimerkiksi sisällissodan punaisia. Päinvastoin, vielä Suomen Valtakunnanliiton lakkauttamisen jälkeenkin sen johtohahmot nousivat yhteiskunnassa yhä ylemmille tasoille.

Koko asia on tähän mennessä vähin äänin lakaistu maton alle. Toivon, että nyt viimeistään vanhat vääryydet oikaistaisiin ja Suomen Valtakunnanliitto otettaisiin vihdoin julkiseen yhteiskunnalliseen tarkasteluun. Ehkä se on nyt helpompaa, kun asianomaiset henkilöt ovat jo kuolleet, mutta todennäköisesti heidän sukulaisensa ja perikuntansa tulevat yhä nostamaan vääränlaisesta julkisuudesta jonkinasteisen metakan. Toivon silti, että näitä asioita ei lakaistaisi tällä kertaa maton alle.