Mennessäni vihdoin viimeisessä hädässä (kun kotikonstit eivät olleet tepsineet) lääkäriin valittamaan kipeytynyttä ja jumiin mennyttä ylävartalon oikeaa puolta sekä sietämätöntä hermosärkyä niskasta selkään ja aina pikkurilliin asti, sain diagnoosiksi kaula-niskaolkavarsioireyhtymän ja reseptin kouraan paria eri lääkettä varten. Lääkäri ei pahemmin mitään selitellyt eikä kertoillut lääkkeiden vaikutuksista, ja kolmisen päivää lääkkeitä naposteltuani tulin vihdoin lukeneeksi pakettien sisältä löytyvät lappuset, joissa kerrotaan mahdollisista haittavaikutuksista.

Nämä asiat lääkäri jätti tällä kertaa mainitsematta:

Motifene Dualin haitat

Motifene Dual voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa maha- tai pohjukaissuolihaavan. Tällöin voi ilmetä kovia vatsakipuja ja kouristuksia sekä veristä ulostetta. Lääke voi satunnaisesti aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa, päänsärkyä, huimausta, väsymystä, unettomuutta ja lieviä mielentilan muutoksia, kuten ärtyisyyttä ja hermostuneisuutta. Voi esiintyä suun limakalvon tulehdusta, ohimeneviä tunto- näkö- ja kuulohäiriöitä sekä vapinaa. Lisäksi voi esiintyä muutoksia maksan toiminnassa ja äkillistä munuaisten vajaatoimintaa, jotka voivat ilmetä keltatautina. Myös verenmuodostukseen voi liittyä häiriöitä. Myös vakavat yliherkkyysreaktiot ovat mahdollisia; näiden oireina voi ilmetä mm. kasvojen, kielen ja kurkunpään turvotusta, astmakohtauksia, sydämen tiheälyöntisyyttä, ja verenpaineen laskua, mistä tuloksena voi olla shokki. Tässä hieman lyhennelty haittavaikutusten lista, koska en yksinkertaisesti jaksa kirjoittaa koko litaniaa.

 

Sirdaludin haitat

Haittaoireina esiintyy uneliaisuutta, huimausta, suun kuivumista, pahoinvointia, vatsavaivoja, maksa-arvojen ohimenevä kohoaminen ja verenpaineen lievä lasku. Lisäksi voi esiintyä lihasheikkoutta, unihäiriöitä ja aistiharhoja, matlaa verenpainetta ja hidasta sydämen sykettä. Tämän lisäksi (erittäin harvoin) on todettu äkillistä maksatulehdusta. Myös voimakas pahoinvointi, painonlasku ja voimakas väsymys ovat mahdollisia haittoja. Lääketehtaan pakkausseloste jättää tietysti mainitsematta, että lääkettä myydään myös huumeiden katukaupassa lempinimellä Sirkka, ja että jotkut jopa vetelevät lääkettä viivana nekkuunsa tai jopa suoraan suoneensa piikin avustuksella. Kuulemani mukaan lääke aiheuttaa myös melko voimakasta riippuvuutta.

 

Siinä voi sitten miettiä, haluaako mieluummin kärsiä järkyttävistä kramppaavien lihasten aiheuttamista hermokivuista hartioissa, selässä ja käsivarressa, vai ottaisiko mieluummin vielä niiden lisäksi jotain noista yllämainituista haittavaikutuksista.

Eläköön, länsimainen lääketiede. Hoidetaan vain jatkossakin ihmistä vasta sitten, kun on jo jokin näkyvä vika tai vaiva. Keskitytään jatkossakin pelkkiin oireisiin, eikä syihin ja aiheutetaan noilla tuhoisilla lääkkeillä vielä lisää sairauksia ihmisille.