396979.jpg

Varoitus: tämä teksti sisältää tarkkaa juonen kuvausta, älä lue jos haluat vielä katsoa elokuvan!

Eilen illalla jämähdin sattumalta katsomaan ykköseltä tullutta "Muukalaiset" -elokuvaa vuodelta 2001. Ensin täysin tietämättömänä luulin, että kyseessä on joku scifi-elokuva. Itse asiassa täytyy tunnustaa että vielä elokuvan puoliväliin asti odotin, että joku päähenkilöistä paljastaa todellisen luonteensa ja alkaa muuttua alieniksi, mutta näin ei käynytkään. Kyseessä olikin loppujen loppuksi aivan kelpo trilleri, joka kertoo valtasuhteista, väkivallasta ja miesvihasta. Pääosissa nähtiin Stockard Channing, Julia Stiles, Fred Weller.

Pähkinänkuoressa: keski-ikäinen, erittäin menestynyt, piinkova liikenainen ja uraohjus tapaa nuoren, kauniin ja terävän ilmeisesti samalle alalle pyrkivän neitosen. Elokuvan edetessä naisten välille kehkeytyy mielenkiintoinen jännite, johon sekoittuu hieman seksuaalista vetovoimaa, toistensa kantin mittaamista ja naisten välistä ystävyyttä ja solidaarisuutta. Naiset tuntuvat kilpailevan siitä, kumpi on ns. "kovempi jätkä" ja kumpi on valmis menemään pidemmälle saadakseen haluamansa tai ollakseen oikeassa. Selviää myös, että todellisuudessa vanhempi nainen on sisältä melkoisen tyhjä, hyvin katkera ja yksinäinen, surullinen tapaus ja nuorempi nainen onkin melkoisen tärähtynyt, lähes psykopaatin kaltainen melko vaarallinenkin tyttö, jolle on ilmeisesti tapahtunut nuorempana pahoja asioita. Tai sitten ei, se jää elokuvan lopussa hieman avoimeksi, oliko mikään tytön kertomasta lopulta totta. Naiset viettävät villiä iltaa hotellissa, jossa he törmäävät komeaan nuoreen mieheen, joka on bisneskuvioista tuttu vanhemmalle naiselle, ja jonka nähtyään nuori nainen menee aivan pois tolaltaan. Hän väittää vanhemmalle naiselle, että mies on joskus nuorempana raiskannut hänen "ystävänsä" opiskelijabileissä. On kuitenkin alusta asti selvää sekä vanhemmalle naiselle että katsojalle, että tyttö puhuukin itsestään. Vanhempi nainen tuntee suurta myötätuntoa ja vihaa nuoremman puolesta. Naiset jättävät miehen hotellin aulaan ja menevät viettämään iltaa ja juomaan lisää hotellihuoneeseen, jonne pahaa-aavistamaton nuori mies erehtyy myös kiipeämään perässä. Käy niin, että nuorempi nainen huumaa miehen, joka sammahtaa kylpyhuoneen lattialle. Naiset kantavat miehen pois hotellihuoneesta, hotellin osaan, joka on remontoinnin vuoksi suljettu. Siellä he päätyvät riisumaan miehen ja kostamaan tälle kirjoittamalla tämän rintaan "raiskaaja" ja jotain raamatullista tekstiä kostosta. Ilmeisesti molempien piilossa ollut viha ja kauna miehiä kohtaan pääsee hetkeksi valloilleen. Vanhempi nainen lopulta onnistuu melkein tukehduttamaan miehen. Elokuva kulminoituu yövartijan tuloon, jolloin naiset piilottavat tajuttoman miehen päiväpeitteen alle ja pelkäävät kiinnijäämistä. Lopulta he päätyvät nukkumaan humalaansa pois takaisin hotellihuoneeseen.

Aamulla nuori nainen häipyy vieden vanhemman rahat. Vanhempi nainen huomaa herättyään, että hänen vatsaansa on kirjoitettu "häviäjä". Hän kiirehtii lentokoneeseen, jossa heidän edellisiltana huumaamansa nuori mies tuleekin hänen viereensä istumaan muistamatta mitään edellisillan tapahtumista. Naiselle selviää, että mies ei ole koskaan tavannutkaan hänen nuorta ystäväänsä.

Elokuva oli erittäin mielenkiintoinen pohtiessaan väkivallan ja vallanoton oikeutusta, ihmisten keskinäisiä valtasuhteita ja luottamusta. Trilleriksi aika mukiinmenevä. Kolme tähteä!