Nyt ärsyttää!!! Ärsyttää järjestötoiminta. Ärsyttää se, että joka järjestössä ja joka työpaikalla on aina ihmisiä, jotka pääasiassa haluavat vain jollakin tavalla päteä tai olla muita parempia. Tai jyrätä muita. Nyt olisi hauska ja halpa ulkomaan matka tiedossa, mutta en tiedä viitsinkö lähteä. Ehkäpä lähdenkin ja kuljen vain omia polkujani siellä perillä. Ensi syksynä kun vuoden 2008 hallitusta päätetään, aion varmaan jättäytyä koko systeemistä, kiinnostus ei vain yksinkertaisesti ihan riitä. Ei tuollaiseen Järjestötoimintaan isolla Jiillä.

Tänään tuli uusi Taide-lehti, jossa käytiin mielenkiintoista keskustelua Heta Kutchkan teoksista ja ennen kaikkea Arja Elovirran suhtautumisesta Kutchkan esittämään ironiaan ns. tyttökulttuuria kohtaan. Elovirta on arvostellut Kutchkaa siitä, että hänen teoksissaan tytöt/naiset esitetään usein stereotyyppisinä tyttöjen jutuista tykkäävinä naisellisina otuksina, joiden jutut pyörivät paljolti mm. miesasioiden ympärillä. Doh, surprise, se on muuten oikeasti relismia valtaosan tietyn ikäisten naishenkilöiden kohdalla. Tervetuloa todellisuudeteen. Milloin todellisuuden kuvaamisesta tai ironisoimisesta on alettu sakottamaan? Ilmeisesti kuitenkaan näin ei saisi toimia, joidenkin tahojen mielestä. Elovirta on peräänkuuluttanut feminististä kritiikkiä Kutchkan kuvaukseen. Ilmeisesti Elovirralta on jäänyt huomaamatta Kutchkan teoksiin kätkeytyvä ironia, vaikka Kutchkan yhteydessä on sitä paljon tuotu esille.

Minäkin sanon haisevan vastalauseeni tähän asiaan. Miksi hemmetissä kaikessa naisten tai tyttöjen maailman tai kulttuurin kuvauksessa tulisi olla jotain feminististä sanomaa tai näkökulmaa?! Varsinkaan. koska feminismi ei millään tasolla väritä tai kosketa valtaosaa naisten elämistä todellisuudessa. Uskallan väittää, että n. 80%:lle naisista koko feminismi on Aivan sama, eikä voisi heitä vähempää kiinnostaa. Ihan oikeasti. Olen itseasiassa erittäin huolestunut tästä ilmiöstä, mutta mielestäni feministien kannattaisi todella tarkasti miettiä millaisen kuvan he asiastaan antavat. Juuri sen takia se ei kiinnosta suurinta osaa naisista, että siitä on annettu aivan naurettava kuva.  

Naisten ja erityisesti teini-ikäisten tyttöjen maailma pyörii aika usein todella pitkälle juuri niiden päättömien ihastusten ja ah-niin-ihanien kauko- tai lähi-ihastusten ympärillä. On oikeasti monille kaikkein suurin päämäärä miellyttää vastakkaista sukupuolta. Valitettavasti; en ole sen "puolella" millään tavalla, mutta sitä ei voida myöskään kieltää. Minä olen feminismin puolella monessa asiassa, mutta minusta feministit eivät saa ottaa jotain "ylinaisen" roolia ja kuvitella olevansa muiden yläpuolella tai tulla ylhäältäpäin sanelemaan muille naisille millaista naiskulttuuri on tai millaista olisi oikeanlainen, ihanteellinen naiskulttuuri tai että naiskulttuuria tulisi aina ja ikuisesti kritisoida. Feministit eivät mielestäni voi myöskään  tulla sanelemaan naistaiteilijoille, millaisia naiset ovat tai millaisena heitä saa tai ei saa kuvata. Kutchka kuvaa erityisesti yhtä naiseuden aspektia, jonka olemassaoloa edes feministit eivät voi kiistää. Jos joku tulisi jollekin jylhiä luontomaisemia maalaavalle maisemamaalarille väittämään, että näissä teoksissa on nyt jokin vialla, kun et ota huomioon kaupunkikulttuuria ja kuvaa sitä, niin sitäkin pitäisin naurettavana. Tässä on nyt kyse ihan samasta asiasta. Lisäksi, jälleen kerran, tässä on kysymys perustellun kritiikin antamisesta. Mielestäni Elovirran kritiikki Kutchkaa kohtaan ei ole perusteltua. Jos Elovirta haluaisi kritisoida tällaista tyttö/naiskulttuuria, se olisi mielestäni ihan OK ja erittäin paikallaankin, mutta on väärin kritisoida Kutchkaa sen kuvaamisesta tai ironisoimisesta.

Koska Kutchka kuvaa mielellään naisten ja naiseuden tietynlaista puolta, jota ilmeisesti monet miehet ja feministit halveksivat, hänen taiteensa halutaan puheella alentaa. Taide-lehdessä Kutchkaa verrataan Krisse Salmiseen ja pidetään muutenkin vähän bimbona, vaikka hänen vaikuttimenaan olisikin kuvata naiseutta ironisesti. Milloin naisellisuudesta ylipäätään tuli kirosana?! Minä puolestani nostan hattua Kutchkalle, hyvää työtä tähän mennessä.