Tänä kesänä olen kesätyöpaikallani päivittäin seurannut erinäisiä meisten ja naisten välisiä suhteita. Lähinnä olen itsekin joutunut erinäisiin tilanteisiin osalliseksi. Nämä miehet, joista puhun, ovat ns. akateemista, erittäin lukenutta, oppinutta ja fiksua hieman nörtihtävää tutkijamaista tyyppiä. He ovat sinänsä ihan oikeasti tosi mukavia, omalla (ehkä vähän kuivalla) tavallaan hauskojakin ja mikä mielenkiintoisinta, useimmat heistä ovat varattuja. Niin ovat muuten nämä työpaikan useimmat naispuolisetkin, allekirjoittanut mukaan lukien.

Onpa tässä kesän kuumina päivinä sattunut tilanne jos toinenkin, missä olen kaikesta tästä näennäisestä varattuudesta (voiko sen noin sanoa?) huolimatta päässyt todistamaan tilanteita, joissa nämä fiksut miehet ihan selkeästi yrittävät jollakin tasolla kilpailla meidän kesätyttöjen huomiosta ja tehdä ihan suoranaista vaikutusta. Usein kun toimistossa juttelemme tyttöjen kanssa niitä näitä, viereisestä toimistosta pärähtääkin puolesta sanasta paikalle miespuolinen työtoveri, tai pikemminkin esimies. Yhtäkkiä alkaa välitön tiedoilla brassailu ja briljeeraaminen. Onhan se ihan ällityttävää, että joku tietää kaikesta kaiken, ja vielä joka päivä uusista asioista! Mutta siinä vaiheessa kun tämän alfauroksen ällitystuokion ja monologin katkaisee toinen samankaltainen vuosia kirjojen parissa viettänyt uros, alkaa sanan säilä heilua oikein olan takaa. Muut miehet nimittäin haluavat myös päästä loistamaan omilla mahtavilla tiedoillaan ja ällistyttää meitä neitokaisia omalla osaamisellaan. Eipä aikaakaan kun urokset todennäköisesti joko päätyvät keskenään kiivaaseen väittelyyn neitojen katsellessa tapahtumia silmät suurina, tai sitten päätyvät vain yksinkertaisesti nokittelemaan toistensa tietoja. Voitte vain kuvitella, millainen tilanne on kyseessä, kun paikalla on peräti kolme miespuolista aivoillaan pullistelijaa.

Mieleenikään ei sinänsä tulisi (hirveästi) kyseenalaistaa näiden miesten ehtymätöntä tietovarantoa tai sen laatua, mutta se tapa, jolla he tulevat naispuolisten työkavereiden eteen esittelemään osaamistaan on minusta mielenkiintoinen. Kyse ei nimittäin ole mistään keskustelusta, vaan he haluavat vain yksinkertaisesti hieman loistaa tiedoillaan ja omalla erikoisosaamisellaan. Luojan kiitos aihe on edes minusta meilenkiintoinen! Olen muuten törmännyt myös nörtteihin, joiden erikoisala on niin kaukana omastani että on jokseenkin vaikeaa vaikuttua jostain heidän hienosta ajatuksestaan, kun ei ihan oikeasti edes ymmärrä mistä he puhuvat. Monet luonnontieteilijät kuuluvat tähän kastiin... No niin, asiaan. Nämä miehet eivät siis sinänsä edes odota neitosten sanovan mitään ratkaisevaa tai esittävän omia ajatuksiaan tai mielipiteitään, vaan he haluavat vain itse päästä loistamaan. Kun tosiaan tilanteessa on monta urosta, käy heidän keskinäinen nokittelunsa jotenkin niin ilmeiseksi ja läpinäkyväksi, että tilanteesta ei voi olla huvittumatta. He eivät nimittäin milloinkaan tunnu käyvän mitään sen kaltaisia keskusteluita tai nokittelevan toisiaan, ellei vastakkaisen sukupuolen edustajia, tai tarkemmin sanottuna meitä nättejä kesätyttöjä ole paikalla. Keski-ikäisten tai sitä vanhempien naisten vuoksi he eivät ilmeisemmin jaksa vaivautua.

Välillä tekisi itsenikin mieli osallistua väittelyyn tai jopa hieman olla eri mieltä, mutta yleensä herroilta ei saa suun vuoroa, niin olen sitten muiden tapaan tyytynyt vain nauramaan oikeissa kohdissa ja hymyilemään nätisti tai nyökyttelemään kiinnostuneesti. Välillä he selvästi haluavatkin kilpailla keskenään myös siitä, kuka kertoo parhaimmat jutut ja saa tytöt makeimmin nauramaan. Voi olla, että vastaan sanomalla tai tuohon miehiseen väittelyn ja tietämisen maailmaan astumalla saisikin itselleen nk. hankalan eukon maineen? Itse haluaisin hyvän palkan ja mielenkiintoisen sekä mukavan työn (ja mukavien työkavereiden) vuoksi tehdä tuota samaa työtä vielä ensi kesänäkin; ehkäpä siis tyydyn vain hymyilemään kauniisti, niin kuin tähänkin asti.

Jos tuossa nyt sitten on kyse vaikutuksen tekemisestä, niin minuun kyllä tekisi paljon suuremman vaikutuksen, jos nämä urokset kerran pysähtyisivät vetämään henkeä ja kysyisivät aidosti kiinnostuneena minunkin mielipidettäni niihin asioihin.

Sinänsä, otan tämän lähinnä mielenkiintoisena ihmisten käyttäytymisen seuraamisen prosessina. Mielenkiintoista tässä on biologisesti se, miten miehet selvästi yrittävät tehdä vaikutusta huolimatta siitä, että sivulauseessa kertovat olevansa varattuja. Sosiaalisesti tässä on mielenkiintoista se tapa, millä tavalla typerästi nk. sukupuoliroolit näkyvät näissä tilanteissa, ja miten itsekin kilttinä tyttönä menen niiden mukana, vaikka tiedostankin ne ja pidän niitä typerinä. Myös miesten keskinäinen kukkoilu on huvittavaa. Yleisesti ottaen tässä on mielenkiintoista se, että en ole ehkä ohimeneviä hetkiä lukuunottamatta ihan näin paljoa ennen viettänyt aikaani tuon tyyppisten miesten seurassa. Ilmeisesti miehet nk. tyypistään huolimatta (olivatpa nörttejä tai vaikkapa urheilijoita) käyttäytyvät aina samalla tavalla, ne asiat vain hieman vaihtelevat, millä he yrittävät tehdä vaikutusta. Tämä edelläkuvatun kaltainen vaikutuksen tekeminen on kenties uutuuden viehätyksestään johtuen vähän erilaista ja huvittavaa.