Kukaan varteenotettava bloggaaja tuskin tunnustaa katsovansa mitään tositeeveesarjoja, kaikista vähiten Big Brotheria. Itse voin kuitenkin ilmoittautua tällaiseksi tositeeveekyyläksi, ja uskonpa että moni katsoo salaa näitä kohuttuja sarjoja, vaikka ei voikaan sitä työpaikan kahvikeskusteluissa tai edes virtuaalimaailmassa myöntää.

Itse odotin tämän vuoden Big Brotherista suhteellisen viihdyttävää kautta, sillä sen mainokset antoivat ymmärtää, että kyseessä on jotain aivan ennen näkemätöntä. Näin tosiaankin on käynyt, joka ilta television katsojat saavat todistaa hirveitä huutotappeluita ja suoranaista joukkokiusaamista. Mikäli Sub-teeveen keskustelupalstan 24/7-kyttääjiä on uskominen, television päälähetyksiin ei edes oteta kaikkein räikeimpiä ja ikävimpiä tapauksia. Tänä vuonna BB:tä katsellessa tulee lähinnä huono olo, paha mieli joidenkin kilpailijoiden puolesta, ja epäusko siitä, miten tällaista voidaan näyttää ja hyväksyä valtakunnallisesti. Kuka tahansa vähänkään kyseistä ohjelmaa katsellut voi huomata klassiset koulu- ja työpaikkakiusaamisen ainekset tämän vuoden BB-talossa. Onko tällainen viihdettä? Nauttiiko joku todella sen katselusta?

Kiusaamisen takana on yksi tai kaksi voimakkainta hahmoa, jotka vetävät vähitellen kaikki muutkin nousemaan muutamaa ihmistä vastaan. Kiusaajien ympärillä liehuu joukko hännystelijöitä, joka koettaa kerätä kiusaajien/johtohahmojen hyväksyntää, eikä kenelläkään paitsi tyhmäksi leimatulla, blondilla Cheryllillä ole munaa nousta kiusaajia vastaan. Isot, raavaat miehetkin kuuntelevat hiljaa, kun viisi ihmistä hyökkää huutaen ja haukkuen yhden ihmisen kimppuun. Uhrille ei myöskään anneta suunvuoroa eikä tilaisuutta puolustautua. Silloin, kun ei suoraan hyökätä porukalla jonkun kimppuun, käydään tupakkanurkalla kaikkia muita yksitellen läpi ja ruoditaan, miksi inhotaan heitäkin. Tällaista paskan jauhamista muiden selän takana he sanovat läyhäämiseksi, mutta yllättävää kyllä he eivät koe itse läyhäävänsä, vaan sitä tekevät heidän mielestään kaikki muut.

Näin se kiusaaminen käy näemmä myös aikuisilta ihmisiltä, ja monella ikävän ilmapiirin työpaikassa työskenneellä tulee kenties muistumia mieleen oman työpaikan ahdistuneesta ilmapiiristä ja tapahtumista. Ihan samalla tavalla kiusattiin muita porukalla jo ala-asteella, ja nyt aikuiset ihmiset osoittavat jälleen oikein valtakunnallisessa televisiolähetyksessä, että ihan samat kiusaamisen strategiat otetaan myös aikuisina tarpeen tullen käyttöön.

Toivon, että kiusaajat tiputetaan yksi kerrallaan talosta, ja heille näytetään havainnollisesti, millä tavoin he ovat muita kiusanneet. Olen päättänyt myös omassa elämässäni unohtaa sen perinteisen kiltin tytön roolin, ja puolustaa niitä, joita kiusataan. Itse joutuessani ivallisten ja pahansuopien kommenttien kohteeksi aion nousta saman tien vastaiskuun. Kiusaajat eivät ilmeisesti ymmärrä kuin omaa kieltään; ehkäpä kiusaajille ei tosiaankaan saa luuta kurkkuun, kuin käyttämällä heitä vastaan heidän omia keinojaan?

Säälittävää.