Tänään tuli televisiosta aika uskomaton ohjelma, jossa joukko ihmisiä oli Derren Brownin tutkimusryhmänä. Jotenkin ihmeen kaupalla tämä taikuri onnistui vaikuttamaan ryhmään ihmisiä aivan uskomattomilla tavoilla. Ensin hän sai lähes koko koeryhmänsä varastamaan karkkia kaupasta ja myöhemmin hän ehdollisti heidät suorittamaan tietämättään hänen manipuloimanaan raharyöstön. Neljästä ihmisestä ainoastaan yksi ei koettanut leikkiaseella uhaten ryöstää rahankuljetusautoa. Ärsykkeinä ryöstöön toimivat mm. vihreä väri sekä Jackson Five-yhtyeen hittikappale. Hänen koehenkilönsä olivat aivan tavallisia toimistovirkailijoita ja toimihenkilöitä. Lisäksi hän sai samaiset ihmiset jälleen yhtä lukuunottamtta antamaan tieteellisen kokeen nimissä jopa kuolettavia sähköiskuja "opetettavalleen" heidän vastatessaan väärin esitettyihin kysymyksiin.

Tuollaisia ohjelmia kun katsoo, ei voi muuta kuin ihmetellä, millä tavoin joku voi onnistua manipuloimaan toisten ihmisten mieliä niin uskomattomalla tavalla. Lisäksi on hämmästyttävää, miten aivan ns. tavikset saattavat manipuloituina suorittaa aivan järkyttäviä tekoja. Lisäksi minusta Derren Brownin suorittamat kokeet olivat aivan älyttömän kyseenalaisia ja suorastaan epäeettisiä. Siksi tuntuikin kummalta, että koehenkilöt eivät oikeastaan edes suuttuneet kuultuaan tulleensa höynätetyiksi, vaan he pitivät kaikkea ainoastaan hyvänä kokemuksena.

Toinen ihmisten mieliä manipuloiva ja minuun vaikutuksen tehnyt varsin komea tempun tekijä on taikuri nimeltä Criss Angel. Angelin "taikuus" on myös jollakin tavalla hyvin pelottavaa, sillä hänkin tuntuu pystyvän lukemaan avustajiensa ajatukset ja monin tavoin tekemään ns. yliluonnollisilta vaikuttavia temppuja. Jokin Criss Angelin ohjelman showmaisuudessa paljastaa silti, että kyse on vain kuitenkin ovelasta temppuilusta eikä oikeasta taikuudesta. Derren Brown ei missään vaiheessa edes väittänyt puolestaan tekevänsä taikuutta, mutta hänen psykologimaisessa otteessaan ja realistisessa vaikutelmassaan oli jotain, mikä tuntui jollakin tapaa karmivammalta kuin Angelin temput.

Toisaalta olisi mahtavaa joskus päästä kokeilemaan, pystyisikö joku vaikuttamaan omaan mieleeni jollakin tavalla. Toisaalta ajatuskin siitä, että joku onnistuisi manipuloimaan minua tekemään jotain, mitä en normaalisti tekisi, on aivan kauhea. Jos tulisi oikea tilanne eteen, jossa voisin päästä Derren Brownin käsittelyyn, todennäköisesti en kuitenkaan uskaltaisi mennä. Omalta kotisohvalta sen sijaan on turvallista tuijottaa hypnotisoijia ja kaiken maailman temppumaakareita.

Maailman kuulu sirkus Cirque Du Soleil on tulossa kuulemma Suomeen. Luultavasti minun on aivan pakko koettaa hankkia itselleni lippu kyseisen sirkuksen näytökseen. Luultavasti kyseessä on sen luokan spektaakkeli, että minun on aivan pakko nähdä se. Ihmisen mielessä on jotain hassua; me suorastaan janoamme ihmeitä, taikuutta ja spektaakkeleita. Vaikka järkemme sanoo, että mitään yliluonnollista ei ole olemassa, silti nähdessämme jonkin täysin käsittämättömän hienon tempun, jota järkemme ei osaa selittää, mielen taka-alalla häivähtää epäilys siitä, pääsimmekö todistamaan jotain yliluonnollista. Vai onko se sittenkin aavistus?

Kansa kaipaa yhä leipää ja sirkushuveja.