Turku, armas kulttuuri- ja joulukaupunkimme, on varsin ankea ja ikävä varsinkin näin syksyllä ja talvella. Turkuun minulla olisi parannusehdotuksia roppakaupalla. Yliopistonkadun kävelykatuosuudelle kaivattaisiin kipeästi keväällä ja kesällä ulkokahviloita sekä terasseja. Kauppatori on suorastaan Turun häpeäpilkku, sitä on aivan kauhea katsella. Engelin suunnittelemat hienot, arvokkaat rakennukset, Ruotsalainen teatteri ja Ortodokisnen kirkko, on täysin pilattu niitä ympäröivällä muulla rakennuskannalla. Tämä muu rakennuskanta tuo mieleen lähinnä DDR:n. Turun tori on maailman ankein, ei minkäänlaista aukiota (eurooppalaishenkistä plaza-tyyppistä tilaa), istuskelupaikkoja, patsaita, suihkulähteitä, istutuksia... Voi miten paljon ihmeitä saataisiinkaan aikaan vaikka suurella suihkulähteellä, hienoilla pensas- ja kukkaistutuksilla ja mukavilla penkeillä. Huokaus. Kuka tämän kaupungin arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta oikein vastaa?! Onhan Turussa toki kuin ihmeen kaupalla (vaikka kaikkea on varmasti ainakin yritetty purkaa) säilynyt myös upeita puutaloalueita sekä vanhoja, upeita kivisiä rakennuksia. Jokiranta on myös todella kaunis valaistuna. Paljon kauniita paikkoja kaiken kaikkiaan. Turun näkyvimmät alueet, Hämeenkatu, Aninkaistenkatu, kauppatori sekä Eerikinkatu ovat ikävä kyllä kuitenkin kaikkein rumimpia ja epäonnistuneimpia alueita Turussa. Tässä en edes viitsi ottaa kantaa Turun lähiöiden arkkitehtuuriin. Pistää vihaksi.

Jes, sainpas tuonkin ulos systeemistäni! =)

Tänään Turkuun satoi ensilumi. Aamusta asti on tuullut ja pyryttänyt nuoskalunta oikein olan takaa. Kävin aamulla yliopistolla kävellen, en uskaltanut ottaa armasta Tunturia käyttöön. Sen sijaan keskityin taistelemaan sateenvarjon kanssa (kyllä, Turun vetisessä talvessa sateenvarjo on tarpeen) yltyvää tuulta vastaan. Mielenkiinnolla seurailin muita rohkeita, jotka säästä huolimatta sotkivat lumessa fillareillaan tai luistelivat kesärenkaisilla autoillaan. Nyt kai se talvi on sitten virallisesti alkanut. Toisaalta se on positiivista, silloin pimein syksy on jo takana ja joulu on suhteellisen lähellä.

Tänään aion linnoittautua kotiin. Kääriydyn villapaitaan ja villasukkiin, lueskelen ja juon kuumaa kaakaota. Luultavasti teen myös huiviin hapsut valmiiksi ja maalaan hiukan...