"Kaikki on mahdollista. Virtuaalimaailmassa. Tässä on mullanmakuinen meemi kaikille tosikoille, taiteenystäville, lapsenmielisille, pelottomille ja itsensäpaljastajille. Herättäkää kymmenen taiteilijaa henkiin, jos uskallatte."  Tällaisen nappasin Prosperon blogista. Blogilistastani löydätte hänen blogiinsa, jossa on muuten niin hyvin kirjoitettua tekstiä, että harvassa blogissa. Hmm, kiehtova ajatus... Ketä herättäisin henkiin?

1. Leonardo da Vinci

Sama valinta kuin Prosperolla. Mitähän renessanssin yleisnero sanoisi taiteen nykyisestä suunnasta ja kehityksestä? Entäpä kaikista tekniikan ihmeistä ja lentävistä härveleistä? Luultavasti Leonardo veisi kehitystä pitkälle eteenkin päin täällä.

2. Michelangelo

Tarvitseeko edes perustella? Minusta Michelangelo voisi tulla tekemään valmiiksi aikoinaan keskeneräisiki jättäneensä teokset ja tulla opettamaan nykykuvanveistäjille, miten sen kiven saa herätettyä henkiin. Uskomaton kyky, hänen jälkeensä ei ole ehkä toista!

3. Pablo Picasso

1900-luvun paha poika ja ideanikkari. Mitä kaikkea hän saisikaan irti nykytekniikan avulla kuvataiteesta! Luultavasti avaisi taas aivan uusia maailmoja, räjäyttäisi tajuntamme uudelleen niinkuin teki kubisminkin suhteen aikoinaan.

4. Marcel Duchamp

Kuvataiteen kapinallinen ja musta lammas. Teki muutamia uskomattomimpia oivalluksia kuvataiteen suhteen 1900-luvulla. Muutti käsitystämme taiteesta. Voi olla että Marcel mullistaisi vielä kerran maailmamme.

5. Jeesus Nasaretilainen

Ehdottomasti hänet haluaisin tavata. Olisi mahtavaa päästä kuulemaan hänen vertauskuviaan ja opetuksiaan, ja ehkä itsekin vakuuttua hänestä. Oliko hän tosiaan jumalan poika? Jos oli, niin sitten kai jumalakin on olemassa. Mitähän Jeesus sanoisi Chris Angelin taikatempuista?

6. Platon

Ehdottomasti haluaisin keskustella hänen kanssaan. Minusta hän on Aristoteleen ohella kaikkien tieteidemme isä. Harmi vain, että hän ei osannut arvostaa kuvataidetta, vaan piti sitä vain kopion kopiona ja siksi aika ala-arvoisena. Mielelläni muutaisin hänen käsityksensä tästä asiasta.

7. Laotse

Luulen hänen olleen yksi ns. "valaistuneista" ihmisistä ja mielelläni kuuntelisin Laotsen neuvoja maailman nykytilanteeseen. Mielelläni saattaisin myös Dalai Laman keskustelemaan hänen kanssaan. Siitä keskustelusta olisi varmasti koko maailmalla jotain opittavaa. Kaksi idän viisainta miestä. Ehkä Siddharta Gautaman/Buddhan lisäksi... Hänetkin voisi kyllä herättää henkiin. Ehkä typerät kiinalaisetkin tulisivat sitten järkiinsa ja anataisivat Tiibetille sen itsenäisyyden, joka heille kuuluu.

8. Kurt Cobain

Rockin elävä legenda. Surin yläasteella hänen poismenoaan loputtomasti. Jos Kurtin saisi herätettyä takaisin henkiin, potkisin häntä hieman persiille ja käskisin ottaa itseään niskasta kiinni. Ja käskisin sen jampan pestä tukkansa ja tehdä iloisempia lauluja.

9. Marilyn Monroe

Olen aina uskonut, että Marilyn kuoli jonkin katalan salaliiton tai juonen uhrina. Mieleni tekisi kysyä häneltä, minkä salaisuuden hän vei mukanaan hautaan. Veisin maailman kauneimman naisen myös vieroitushoitoon ja jonnekin maatilalle luonnon ja eläinten keskelle. Veisin sen tädin peilin ääreen ilman meikkiä, ja kertoisin hänelle, miten kaunis hän on ja miten paljon häntä ovat ventovieraatkin rakastaneet. Itse hän ei sitä tiennyt.

10. Billie Holiday

Toisin maailman parhaan laulajan takaisin henkiin. Tarvitseeko edes perustella? Upea ääni. Paljon annettavaa. Hän voisi tulla ja levyttää jotain uusia biisejä, että ei tarvitsisi kuunnella aina niitä samoja.